Empirical Investigation of Technology

Web Design, Web Development, ASP.NET, PHP, Open Source

Ήρθε ο καιρός να απαλλαγούμε απο την Microsoft;

5 Σχόλια

Με την άφιξη του λειτουργικού συστήματος UBUNTU θεωρώ πως ήρθε ο καιρός για τους χρήστες των προσωπικών υπολογιστών να ζήσουν μια καινούργια εμπειρία. Την εμπειρία του να έχεις ότι θέλεις, όποτε το θέλεις και όπως το θέλεις.

Το UBUNTU είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο στηρίζεται στον πυρήνα του LINUX και είναι βασισμένο στις αρχές του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα(Ε.Λ.Λ.Α.Κ.). Η μεγάλη διαφορά του UBUNTU σε σχέση με άλλες διανομές LINUX είναι η ευχρηστία που δίνει στον χρήστη. Ακόμα και ο αρχάριος χρήστης δεν θα δυσκολευτεί να εργαστεί στο περιβάλλον του UBUNTU το οποίο θυμίζει σε γενικές γραμμές το γνωστό περιβάλλον των Microsoft WINDOWS.

Η επιφάνεια εργασία του UBUNTU

Μια από τις δυνατότητες που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορώ να έχω μια εφαρμογή που χρειάζομαι. Το περιβάλλον του UBUNTU παρέχει πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη με λογισμικό Ε.Λ.Λ.Α.Κ. από την οποία μπορώ να αναζητήσω και να εγκαταστήσω εφαρμογές που εξυπηρετούν τις ανάγκες μου. Ανά πάσα στιγμή έχω στην διάθεση μου σχεδόν όλες τις εφαρμογές του κόσμου για να διαλέξω αυτή που είναι κατάλληλη για τις ανάγκες μου. Η εγκατάσταση της κατάλληλης εφαρμογής γίνεται συνήθως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι π.χ., εάν χρειάζομαι μια εφαρμογή για την οργάνωση των DVD μου, το μόνο που έχω να κάνω είναι να ζητήσω ποιες εφαρμογές κάνουν αυτή τη δουλειά και από την λίστα που θα μου δοθεί, με λεπτομέρειες για κάθε εφαρμογή, να διαλέξω ποια είναι η πιο κατάλληλη για μένα.

 

Επιπλέον, για κάθε εφαρμογή που διαθέτει το σύστημα μου, συμπεριλαμβανομένου του λειτουργικού συστήματος, ελέγχεται εάν έχει διατεθεί κάποια ενημερωμένη έκδοση την οποία μπορώ να ζητήσω να εγκατασταθεί αυτόματα. Μία δυνατότητα παρόμοια με αυτή του Windows Update, η οποία όμως αφορά όλο το λογισμικό που έχω εγκαταστήσει, χωρίς να με απασχολεί με πολύωρες αναβαθμίσεις.

Το σύνολο των εφαρμογών που διατίθονται με το UBUNTU είναι εφαρμογές Ε.Λ.Λ.Α.Κ. Το ίδιο ισχύει και για τις εφαρμογές που διατίθονται από την βιβλιοθήκη λογισμικού που προαναφέρθηκε. Είναι φυσικό επομένως να αναρωτιόμαστε, τι γίνεται με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα; Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να γίνει εφικτή η αντικατάσταση εμπορικών εφαρμογών με άλλες ίδιων δυνατοτήτων οι οποίες όμως θα διατίθονται ελεύθερα. Έτσι π.χ., αντί του Microsoft Office χρησιμοποιείται το Open Office το οποίο περιλαμβάνει όλες τις εφαρμογές για την σύνταξη κειμένων, την δημιουργία φύλλου δεδομένων, δημιουργία παρουσιάσεων, κτλ. και το οποίο είναι συμβατό με τα αρχεία .doc του Microsoft Office. Η λειτουργία των περισσοτέρων εφαρμογών δεν θα δυσκολέψει κανέναν χρήστη που είναι ήδη εξοικειωμένος με τις ήδη γνωστές εφαρμογές.

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με πολύ γνωστές εμπορικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από τους χρήστες και δωρεάν εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού οι οποίες μπορούν να τις αντικαταστήσουν (Πηγή: http://www.linuxlinks.com/article/20070701111340544/Equivalents.html).

Windows Software Category Linux Equivalent
3D Studio Max 3D Computer Graphics Blender
K-3D
Adobe Acrobat Reader Office Utility Evince
okular
Adobe Illustrator Graphics Inkscape
Skencil
Xara Xtreme
Adobe Photoshop Graphics CinePaint
GIMP
Gimpshop
Krita
Pixel
AOL Instant Messenger Communication Kopete
AutoCAD CAD K-3D
QCad
BRL-CAD
CDex Multimedia Grip
K3b
RipOff
Sound Juicer
Citrix Presentation Server Networking NX Free Server
RealVNC
Dreamweaver Web Development Bluefish
Quanta Plus
Nvu
Filezilla FTP Client gFTP
Filezilla
Final Cut Pro Multimedia Editor Avidemux
Cinelerra
Kino
iTunes Media Player Amarok
Banshee
Microsoft Access Database Kexi
OpenOffice.org
Microsoft Excel Spreadsheet Gnumeric
OpenOffice.org
Microsoft Internet Explorer Web Browser Firefox
Opera
Microsoft Money Money Management GnuCash
Microsoft Office Office Suite Google Docs & Spreadsheets
OpenOffice.org
Microsoft Outlook Email Client Evolution
KMail
Thunderbird
Microsoft Word Wordprocessor Kword
OpenOffice.org
Microsoft Visio Office Drawing ArgoUML
Dia
Kivio
mIRC IRC Client XChat
Movie Collector DVD Cataloging Griffith
Nero Burning Rom CD/DVD Burning GnomeBaker
K3b
Nero Linux
Norton Ghost Backup/Restore Partition Image
Notepad Simple Text Editor Cream
SciTE
Partition Magic System Utility GParted
Quicken Personal Finance GnuCash
kMyMoney
Quick Books Financial / Taxation MyBooks Professional
VideoReDo Video Editing Avidemux
Lives
Visual Studio Software Development KDevelop
Winamp Multimedia Player Audacious
Amarok
Banshee
Helix Player
Windows Media Center Home Media Box MythTV
Windows Media Player Multimedia Player Kaffeine
Totem
xine
ZoneAlarm Firewall Guarddog

Firestarte

Μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα με αντίστοιχο λογισμικό στην διεύθυνση http://www.linuxrsp.ru/win-lin-soft/table-eng.html#43

Μια πολύ σπουδαία δυνατότητα που δίνεται στο UBUNTU είναι η εύρεση του κατάλληλου κωδικοποιητή(Codec) για την αναπαραγωγή αρχείων ήχου και εικόνας. Το σύστημα μόλις προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε ένα αρχείο για το οποίο δεν έχουμε το κατάλληλο λογισμικό, πραγματοποιεί μια αναζήτηση και μας προτείνει το κατάλληλο λογισμικό που χρειαζόμαστε. Μετά από μια γρήγορη εγκατάσταση έχουμε την δυνατότητα να αναπαράγουμε το περιεχόμενο του αρχείου που έχουμε. Όλα αυτά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα..

Υπάρχει κάτι όμως που το UBUNTU ακόμα δεν καταφέρνει καλά και είναι πολύ σημαντικό για πολλούς χρήστες. Το λειτουργικό σύστημα UBUNTU, όπως και όλες οι διανομές που στηρίζονται στο LINUX, δεν έχουν την δυνατότητα να παίζουν πολύ γνωστά παιχνίδια που υπάρχουν στο εμπόριο. Ο λόγος είναι ότι τα παιχνίδια αυτά δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το περιβάλλον των WINDOWS. Παρόλο που αρκετοί κατασκευαστές διαθέτουν και εκδόσεις των παιχνιδιών τους για περιβάλλον LINUX, η πλειοψηφία των παιχνιδιών στο εμπόριο σήμερα είναι κατασκευασμένα για WINDOWS. Οι λύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα στο θέμα αυτό δεν είναι ακόμα ικανοποιητικές.

Το παραπάνω πρόβλημα δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να παίζουμε παιχνίδια στο UBUNTU. Η βιβλιοθήκη λογισμικού του UBUNTU περιέχει μια τεράστια λίστα με παιχνίδια Ε.Λ.Λ.Α.Κ. που μπορούμε να αποκτήσουμε χωρίς κόστος και τα οποία συναγωνίζονται αυτά του εμπορίου. Στην λίστα υπάρχουν παιχνίδια για όλα τα γούστα, ενώ η λίστα εμπλουτίζεται συνεχώς με καινούργιους τίτλους. Το πρόβλημα επομένως έχει να κάνει με τα παιχνίδια που έχουμε ήδη αγοράσει και με τα παιχνίδια που επιθυμούμε να αποκτήσουμε και τρέχουν μόνο σε WINDOWS.

Τέλος, πρέπει να αναφέρω την δυνατότητα υποστήριξης και βοήθειας που προσφέρει το UBUNTU. Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας χρήστης κατά την λειτουργία του λειτουργικού συστήματος UBUNTU μπορούν να επιλυθούν πολύ εύκολα με πολλούς τρόπους. Εκτός από την πολύ καλή τεκμηρίωση του λειτουργικού συστήματος και των περισσοτέρων εφαρμογών που διατίθονται, υπάρχουν κοινότητες χρηστών οι οποίες διαθέτουν forum και mailing lists στα οποία μπορούμε να ρωτήσουμε για οποιοδήποτε πρόβλημα έχουμε.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Υπάρχουν αρκετές διανομές του λειτουργικού συστήματος UBUNTU οι οποίες περιλαμβάνουν κατάλληλες προ εγκατεστημένες εφαρμογές, ρυθμίσεις και δυνατότητες ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια διανομή δεν μπορεί να καταφέρει αυτό που κάνει η άλλη, απλά η επιλογή της κατάλληλης διανομής μας γλυτώνει από κόπο και χρόνο.

Οι επίσημες διανομές οι οποίες διατίθονται αυτή την στιγμή είναι:

 • UBUNTU Desktop Edition – Η απλή διανομή με γραφικό περιβάλλον το GNOME
 • UBUNTU Server Edition – Η διανομή για μηχανήματα που προορίζονται για Server
 • KUBUNTU – Η διανομή με γραφικό περιβάλλον το KDE
 • EDUBUNTU – Η διανομή με σκοπό την εκπαίδευση. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικό λογισμικό.
 • XUBUNTU – Η διανομή με γραφικό περιβάλλον το XFCE

ΔΟΚΙΜΗ

Έχουμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε τις περισσότερες διανομές UBUNTU χωρίς να επηρεάσουμε το σύστημά μας. Το CD που της διανομής που επιλέξαμε είναι ένα live CD. Μπορούμε επομένως να τοποθετήσουμε το CD στο drive του υπολογιστή μας και να τρέξουμε το UBUNTU δοκιμαστικά χωρίς να χαλάσουμε το σύστημά μας. Το σύστημά μας επανέρχεται αφού αφαιρέσουμε το CD και επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αφού κατεβάσουμε τη διανομή που θέλουμε και κάψουμε το CD, πρέπει να αποφασίσουμε τον τρόπο που θέλουμε να γίνει η εγκατάσταση.

Για την εγκατάσταση δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε για τους drivers του υπολογιστή σας και των περιφερειακών καθώς η εγκατάσταση θα ανιχνεύσει και θα εγκαταστήσει τους κατάλληλους οδηγούς για εσάς.

Η εγκατάσταση του UBUNTU μπορεί να γίνει με έναν από τους παρακάτω τρόπους.

Εγκατάσταση καθαρού UBUNTU

Η επιλογή αυτή κάνει το UBUNTU το μοναδικό λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή μας διαγράφοντας ότι υπήρχε προηγουμένως. Η διαδικασία της εγκατάστασης δεν περιλαμβάνει τίποτα περίπλοκο και μπορεί να γίνει ακόμα και από έναν αρχάριο χρήστη. Αναλυτικές οδηγίες για τα βήματα τις εγκατάστασης καθώς και προβλημάτων που μπορεί να υπάρξουν μπορείτε να βρείτε εδώ

Εγκατάσταση UBUNTU πάνω στα WINDOWS

Μπορούμε να εγκαταστήσουμε οποιαδήποτε διανομή του UBUNTU επιθυμούμε ως εφαρμογή των WINDOWS χρησιμοποιώντας το εργαλείο Wubi. Η εγκατάσταση δεν επηρεάζει την δομή των δίσκων μας.

Εγκατάσταση UBUNTU μαζί με WINDOWS (Διπλή εκκίνηση)

Ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται εδώ μπορούμε να έχουμε δύο λειτουργικά συστήματα σε ένα σύστημα. Με την εκκίνηση του υπολογιστή θα μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε εάν θέλουμε να εκτελέσουμε τα WINDOWS ή το UBUNTU. Η εγκατάσταση του UBUNTU με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας κατευθείαν το CD προσέχοντας όμως να επιλέξουμε κατάλληλο μέγεθος partition για τον δίσκο μας. Συνίσταται η πλήρης αποθήκευση όλων των σημαντικών αρχείων που έχουμε πριν την εγκατάσταση.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

Οι δυνατότητες που παρουσίασε το λειτουργικό σύστημα UBUNTU είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογες. Προσωπικά πιστεύω ότι έφτασε ο καιρός να απαλλαγούμε από την Microsoft και να δούμε καθαρά τις δυνατότητες που μας δίνει ο κόσμος των υπολογιστών. Συνιστώ την εγκατάσταση του UBUNTU σε όλους με εξαίρεση τους φανατικούς Gamers, οι οποίοι θα πρέπει να προσέξουν λίγο παραπάνω προς το παρόν. Η μετάβαση στο νέο λειτουργικό σύστημα δεν είναι καθόλου δύσκολη, ενώ ένας χρήστης που έχει εξοικειωθεί με τα Microsoft Windows δεν θα αντιμετωπίσει απολύτως κανένα πρόβλημα. Ίσως μάλιστα να ξαφνιαστεί με την απλότητα πολλών πραγμάτων και να ανακαλύψει νέες δυνατότητες που δεν τις φανταζόταν ποτέ.

Advertisements

Written by Stelios Draganidis

Αύγουστος 21, 2007 στις 6:09 πμ

Αναρτήθηκε στις FLOSS, Linux, Operating Systems, Windows vs Linux

5 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] 3ΨΗΦΙΣΕ Ήρθε ο καιρός να απαλλαγούμε απο την Microsoft; Με την άφιξη του λειτουργικού συστήματος UBUNTU θεωρώ […]

 2. ti ginetai omos otan eho winmodem kai den eho prosvasi meso dsl?
  ligo diskolo na ta axiopoiiso 🙂

  ανδρεας

  Οκτώβριος 1, 2007 at 3:03 μμ

 3. Ανδρέα, αυτό που λες δεν ισχύει.. Το ότι έχεις μια σύνδεση 56K δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να έχεις την εμπειρία του UBUNTU ή του LINUX γενικά.

  Οι περισσότερες διανομές LINUX, όπως και το UBUNTU, έχουν προ εγκατεστημένες εφαρμογές οι οποίες θα καλύψουν τις περισσότερες ανάγκες σου. Έτσι π.χ., μόλις εγκαταστήσεις το UBUNTU θα έχεις στην διάθεσή σου το Open Office, εφαρμογές για να γράψεις τα DVD σου, μερικά παιχνίδια, τον Firefox για πλοήγηση στο Internet, κτλ. Το είδος των εφαρμογών που θα εγκατασταθούν εξαρτάται από τη διανομή που θα επιλέξεις.

  Το UBUNTU περιλαμβάνει όλες τις βασικές εφαρμογές που μπορεί να χρειάζεται ένας χρήστης στο σπίτι του. Το μόνο που χρειάζεται επομένως είναι να διαλέξεις την κατάλληλη διανομή, να την κατεβάσεις, να την εγκαταστήσεις και είσαι έτοιμος. Το μέγεθος πολλών διανομών δεν υπερβαίνουν το μέγεθος ενός CD. Ως έσχατη λύση θα μπορούσες να κατεβάσεις μια διανομή από ένα Internet καφέ ή να παραγγείλεις να σου στείλουν ένα CD με πολύ χαμηλό κόστος + τα έξοδα αποστολής (συνολικά < 20 ευρώ). Για το UBUNTU μπορείς να δεις στην διεύθυνση https://shipit.ubuntu.com/ όπου μπορείς να παραγγείλεις ένα CD με την τελευταία έκδοση πληρώνοντας μόνο τα έξοδα αποστολής.

  Όταν κάνεις εγκατάσταση των Microsoft Windows από την άλλη, οι εφαρμογές που έχεις στη διάθεσή σου μετά την εγκατάσταση μάλλον δεν είναι αρκετές. Για το Microsoft Office ούτε συζήτηση αφού αυτό πρέπει να το αγοράσεις και να το εγκαταστήσεις ξεχωριστά. Το γεγονός ότι έχει σύνδεση 56K δεν σε αποτρέπει όμως από την αναζήτηση και εγκατάσταση μεγάλου συνήθως αριθμού πρόσθετων εφαρμογών.

  Οι εφαρμογές που θα χρειαστείς σε ένα σύστημα με UBUNTU είναι συνήθως μικρού μεγέθους και διανέμονται δωρεάν. Η αναζήτησή σου για την κατάλληλη εφαρμογή δεν απαιτεί πλέον πολλές αναζητήσεις αφού έχεις στην διάθεσή σου μια λίστα με δωρεάν εφαρμογές Ανοιχτού Κώδικα απ’ όλο τον κόσμο, ταξινομημένες με βάση τις ανάγκες σου.

  Η απουσία επομένως του DSL δεν σου στερεί την δυνατότητα να έχεις ένα LINUX λειτουργικό, απλά σου στερεί μερικές από τις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει το LINUX και η φιλοσοφία του Ανοιχτού Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα. Ακόμα και έτσι, οι περισσότερες διανομές LINUX είναι πιο πλήρη λειτουργικά συστήματα τα οποία θα σε διευκολύνουν παρά θα σε δυσκολέψουν να επωφεληθείς από τις δυνατότητες που προσφέρει ο κόσμος των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και του Διαδικτύου.

  Stelios Draganidis

  Οκτώβριος 1, 2007 at 7:52 μμ

 4. Οι ελληνικοί χαρακτήρες παίζουν κανονικά στο UBUNTU; Ρωτάω γιατί κατά καιρούς βλέπω διάφορα posts που κάποιοι χρήστες είτε δεν βλέπουν καθόλου ελληνικά είτε δεν μπορούν να βάλουν τόνους και άλλα τέτοια περίεργα…

  Γιώργος

  Οκτώβριος 2, 2007 at 6:11 μμ

 5. Επιλέγοντας την ελληνική διανομή του UBUNTU απο τη διεύθυνση http://www.ubuntu-gr.org/ ή κάποια άλλη ελληνική διανομή LINUX όπως το GNOME(http://www.gnome.gr/), το Knoppel(http://www.knoppel.org), κτλ δεν έχεις να αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα. Τα ελληνικά θα είναι η κύρια γλώσσα σε όλο το λειτουργικό σου σύστημα από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Τα εικονίδια, τα μενού και οι εφαρμογές είναι πλήρως εξελληνισμένες.

  Η κατάσταση με τα Ελληνικά γενικά στις διανομές LINUX είναι πλέον σε άριστη κατάσταση και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσεις πρόβλημα ακόμα και με διανομή που δεν είναι μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα όπου μπορείς να ρυθμίσεις το λειτουργικό σου να υποστιρίζει την ελληνική γλώσσα. Περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις ρυθμίσεις μπορείς να βρείς στη διεύθυνση http://members.hellug.gr/djart/articles/grlinux/grlinux.html

  Stelios Draganidis

  Οκτώβριος 2, 2007 at 6:37 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: