Νέα εξαπάτηση(Hoax) – Life is Beautiful
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια η προώθηση email τα οποία περιέχουν ψευδείς ειδήσεις. Οι ειδήσεις αυτές συνήθως έχουν σκοπό την παραπληροφόρηση, την τρομοκρατία και την εξαπάτηση των χρηστών του διαδικτύου και αποτελούν συνήθως κακόγουστες φάρσες.
Σήμερα ανοίγοντας το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο βλέπω το εξής email με τίτλο “SΟS DIAVASTE TO KAKOS IOS KYKLOFORHSE”:
————–
Παρακαλώ να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε αλληλογραφία μέσω internet όπως Yahoo, Hotmail, AOLκτλ. Η πληροφορία κυκλοφόρησε από την Microsoftκαι την Norton. Παρακαλώ στείλτε την σε όλους όσους γνωρίζετε και έχουν πρόσβαση στο Internet. Ίσως λάβετε ένα φαινομενικά άκακο e-mailμε παρουσίαση Πάουερ Πόιντ (PowerPoint) και τίτλο “Lifeisbeautiful. pps “. Εάν το λάβετε, μην ανοίξετε το επισυναπτόμενο του για κανένα λόγο και διαγράψτε το αμέσως. Εάν ανοίξετετο αρχείο, ένα μήνυμα θα εμφανισθεί στην οθόνη σας λέγοντας : “Itistoolatenow, yourlifeisnolongerbeautiful”, δηλαδή : ‘ Τώρα πια είναι αργά, η ζωή σας δεν είναι πλέον όμορφη’, ως επακόλουθο θα χάσετε τα πάντα στον υπολογιστή σας και το άτομο που σας το έστειλε θα αποκτήσει πρόσβαση στο όνομά σας, στο e-mail σας, και στο κωδικό ασφαλείας σας. Αυτός είναι νέος ιός !! ο οποίος ξεκίνησε πρόσφατα να κυκλοφορεί, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΟΣ. OAOL επιβεβαίωσε ήδη την σοβαρότητα και τα προγράμματα antivirus δεν είναι ικανά να τον καταστρέψουν. Ο ιός δημιουργήθηκε από έναν χάκερ ο οποίος αυτοαποκαλείται ” lifeowner “.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥ ΣΑΣ !!!!!
————–
Κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο Google αποδείχτηκε ότι το μήνυμα είναι απάτη. Ψάχνοντας για επίσημη ενημέρωση από τις εταιρίες που να αναφέρει τέτοιο κίνδυνο αποκαλύφθηκε ότι δεν υπάρχει τίποτα. Το αντίθετο μάλιστα, στις σελίδες της εταιρείας Symantec (του γνωστού Norton Antivirus) υπάρχει η διάψευση του περιεχομένου του μηνύματος, το οποίο όπως γίνεται συνήθως έχει μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες. Η απάτη ξεκίνησε από το 2002 σε άλλη γλώσσα. Μπορείτε να δείτε την περιγραφή της απάτης και μεταφράσεις του ίδιου μηνύματος στη διεύθυνση http://www.symantec.com/security_response/writeup.jsp?docid=2002-011511-0444-99&tabid=2
Μερικές παρατηρήσεις στο παραπάνω μήνυμα που πρέπει να μας κάνουν να υποψιαζόμαστε ότι πρόκειται για απάτη:
- Παρόλο που αναφέρει ότι γνωστές εταιρείες (Microsoft, Symantec, AOL) εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με τον κίνδυνο, δεν αναφέρει πουθενά τις πηγές (τις διευθύνσεις δηλαδή των ανακοινώσεων).
- Η εταιρία Symantec αναφέρεται με το όνομα του γνωστού προγράμματος Norton
- Δίπλα στη Microsoft έχουν κολλήσει ένα “και” ώστε να φαίνεται ως “Microsoftκαι”. Το ίδιο έχει γίνει και με την AOL (American On Line) όπου έχουν κολλήσει ένα “Ο” ώστε να φαίνεται ως “ΟAOL”. Αυτό μπορεί να μην μας μπερδεύει στο να βγάλουμε νόημα αλλά, καταφέρνει εν μέρη να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός του μηνύματος από μηχανές αναζήτησης και αλγόριθμους που χρησιμοποιούν λέξεις κλειδιά. Με λίγα λόγια ο εμπνευστής του μηνύματος προσπάθησε να κρατήσει μυστικό το μήνυμα από εταιρείες όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να ταξιδέψει με τον γνωστό τρόπο της προώθησης από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Το συγκεκριμένο μήνυμα αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα από τα χιλιάδες που κυκλοφορούν. Όλοι λίγο-πολύ έχουμε λάβει και άλλα τέτοια μηνύματα. Το περιεχόμενό τους δείχνει να είναι αληθινό ενώ η τεράστια λίστα με όλους αποδέκτες που περιλαμβάνουν μας κάνουν να θεωρούμε έγκυρα τα όσα λένε.
Αν καταλάβουμε ότι το παγκόσμιο διαδίκτυο είναι ένα μέρος όπου ο καθένας μπορεί να γράφει και να λέει ότι θέλει τότε μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αναγνωρίσουμε τέτοιου είδους απάτες. Μερικές γενικές παρατηρήσεις και κανόνες που μας βοηθάνε να εντοπίσουμε τις απάτες:
- Η αναφορά σε εταιρείες χωρίς να αναφέρεται η πηγή της ανακοίνωσης (url διεύθυνση).
- Η προτροπή στο τέλος του μηνύματος να προωθήσουμε το email σε όσο το δυνατό περισσότερους μπορούμε
- Ο μεγάλος κίνδυνος για εμάς, ένα μοναδικό φαινόμενο ή η αποκάλυψη ενός μυστικού είναι συνήθως ενδείξεις ότι πρόκειται για φάρσα.
- Πάντα πρέπει να γίνεται έλεγχος για την εγκυρότητα της είδησης. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με μια απλή αναζήτηση στο Google ή με μια επίσκεψη σε σελίδες όπως η http://hoaxbusters.ciac.org, η http://www.snopes.com και η http://www.hoax-slayer.com όπου υπάρχουν λίστες με απάτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Το να διασταυρώσουμε την εγκυρότητα μιας είδησης δεν είναι απλά μια προτροπή. Η προώθηση ενός μηνύματος το οποίο διαδίδει ψέματα δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς αφού μας κάνει μέρος της απάτης και αναξιόπιστους. Είναι επομένως υποχρέωσή μας να ελέγχουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε πριν αποφασίσουμε να προωθήσουμε το email με το ψευδές περιεχόμενο.
Δυστυχώς, θύματα των εξαπατήσεων αυτών διαπιστώνω ότι πέφτουν εκτός από τους απλούς χρήστες του διαδικτύου και πολλοί συνάδερφοι, συνεργάτες και συμφοιτητές μου οι οποίοι μάλλον δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που κρύβει η τεχνολογία.
Βλέποντας τις τεράστιες λίστες με τους αποδέκτες που έχουν λάβει το ίδιο μήνυμα με μένα και στη συνέχεια το προώθησαν, μόνο μια σκέψη μπορώ να κάνω:
“Μα δεν σκέφτηκε κανείς να κοιτάξει εάν το περιεχόμενό του είναι αλήθεια;”
Δεν θα τα έγγραφα όλα αυτά εάν ήταν απλά μια περίπτωση εξαπάτησης. Γνωρίζω πάρα πολλούς οι οποίοι εξαπατήθηκαν στην κυριολεξία και πότε πήγαιναν να δουν το μοναδικό κόκκινο φεγγάρι (φαινόμενο που συμβαίνει μόνο μια φορά στη ζωή ενός ανθρώπου σύμφωνα με το μήνυμα) και πότε ψήφιζαν για να έχουν τα νέα Blu-Ray DVD ελληνικούς υπότιτλους (αλλιώς έλεγε το μήνυμα δεν θα ξαναδούμε ελληνικά σε DVD).

Χρήσιμες πληροφορίες! Άντε, μακάρι να μπορέσουμε επιτέλους να δημιουργήσουμε μια τέτοια ενημέρωση και να αφυπνιστούν λίγο οι περισσότεροι!!
Ένας Οδηγός-Ενημερωτικό κείμενο που περιλαμβάνει πληροφορίες για αυτή την “μάστιγα” του Internet:
http://my.aegean.gr/web/ftopict-509.html
Εδώ περιέχονται και επιπλέον πληροφορίες για το γιατί δεν πρέπει να στέλνουμε τέτοια Emails! Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, για να ενημερώσουμε κι άλλους! Spread the Word!
John-John
Φεβρουαρίου 5, 2008 στίς 9:16 πμ
does anyone knows if there is any other information about this subject in other languages?
Yaz Okulu
Μαρτίου 27, 2008 στίς 2:31 μμ